Saturday, July 25, 2009

ပညာရွိရွိစား က်န္းမာေအာင္ေန

အာေရာဂ်ံ ပရမၼံ လာဘံ က်န္းမာခ်င္းသည္ လဘ္တစ္ပါး..
လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ဘဝမွာ က်န္းမားေရးသည္ အေရးၾကီးဆံုး အပိုင္းမွာပါဝင္ေနသည္။ စိတ္ခ်မ္းသာမွ ကိုယ္က်န္မာမည္ ကိုယ္က်န္းမွ လူမႈေရး ဘာသာေရးတို႔တြင္ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္မည္ ၿဖစ္သည္။ ကိုယ္က်န္းမာ မွသာလွ်င္ စိတ္သြားတိုင္း ကိုယ္ပါႏိုင္မည္ ၿဖစ္သည္။
က်န္မာေရးတြင္ တစ္ကိုယ္ေရသန္႕ရွင္းေရးၿဖင့္ က်န္းမာေအာင္ေနသလို အစာကိုသင့္တင္မွ်တစြား စားသံုးၿခင္းၿဖင့္လည္း က်န္းမာေရးကို ထိမ္းႏိုင္သည္ ။

ယခုအခါ H1N1 ေရာဂါၿဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ သည္တစ္ေန႕တစ္ခ်ားတိုးပြားလာသည္ႏွင့္အမွ် တစ္ကုိေရသန္႔ရွင္းမႈ သည္လည္း ပိုမိုအေရးၾကီးလာသည္။
လက္သည္ အရာရာတိုင္းႏွင့္ ထိေတြ႕ေနရသၿဖင့္ အစား စားခါနီးတိုင္္းတြင္ လက္ကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာသင့္သည္။ အျပင္ကျပန္ေရာက္တိုင္း လက္ကို ဆပ္ျပာႏွင့္ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာသင့္သည္။
အစားအစာကိုလည္း သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသံုးသင့္သည္။ တစ္ေန႕မွာ မွွ်တေအာင္ စားသံုးသင့္ေသာ အစားအစာေတြနဲ႔ ဗီတာမင္ေတြကိုတြဲးဖတ္ေဖာ္ၿပထားပါသည္...


၁။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ (ကစီဓါတ္ မ်ားေသာ) ႏွံစား သီးႏွံမ်ား

ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔၊ cereals, Pasta, ေခါက္ဆြဲ စသည္ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း တို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားေသာ အစားအစာ အကုန္လံုးပါ၀င္ၿပီး စားသံုး သင့္သည့္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း သတ္မွတ္ၿပီး ငါးႀကိမ္ အထိ စားသံုး သင့္သည္ ဟု စံ သတ္မွတ္ ထားပါသည္။- ေပါင္မုန္႔ အခ်ပ္ျဖစ္ပါက ႏွစ္ခ်ပ္- ေပါင္မုန္႔အလံုးျဖစ္ပါက အေနေတာ္အရြယ္ တလံုး- ေခါက္ခြဲ၊ Pasta, cereal ႏွင့္ ထမင္း ျဖစ္ပါက ပန္းကန္လံုးတလံုးစာ ( ေယာင္းမ (သို) ထမင္းခူးဇြန္း အေန ေတာ္အရြယ္ႏွင့္ တခပ္စာ) သတ္မွတ္ထားပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ထမင္းကို အဓိကစားေသာ ျမန္မာ လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္မူ ထမင္းကို ေယာင္းမႏွင့္ တခပ္စာကို တခါစားအျဖစ္ တင္းတိမ္ ႏိုင္မည္ မဟုတ္ သျဖင့္ ငါးခြက္စာကို မိမိ တေန႔့စာ သတ္မွတ္ၿပီး အႀကိမ္ကို မိမိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ သလို သတ္မွတ္ စားသံုး ႏိုင္ပါသည္။ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္သူမဟုတ္ပဲ ထိုထက္ ပိုစားပါက အ၀လြန္ ေရာဂါရၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာ ရႏိုင္ ပါသည္။

၂။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား

ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ကိုလည္း စားသံုး သင့္သည့္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း သတ္မွတ္ ထားပါသည္။- ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္း (သို႔) အက်က္ ၇၅ ဂရမ္ (သို႔) တခြက္စာ- ေရာေႏွာထားစသည့္ အသီးအရြက္ ျဖစ္ပါက တခြက္စာ- အာလူး (သို႔) ခရမ္းခ်ဥ္သီးကဲ့သို႔ အစားအစာ ျဖစ္ပါက တလံုးခန္႔ စသည္ျဖင့္ တခါစားကို သတ္မွတ္ထားၿပီး တေန႔စာအတြက္ ငါးႀကိမ္ စာခန္႔ စားသင့္ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမ်ားဆံုး စားသင့္ ေသာေၾကာင့္ အစာအိမ္မွ လက္ခံ ပါက သတ္မွတ္ ထားသည္ ထက္ ပိုစား၍ ျပႆနာ မရွိပါ။

၃။ အသီး ႏွံမ်ား (Vitamin)

အသီးႏွံမ်ားကို အနည္းဆံုး တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ႏွင့္ တခါစားကို ေအာက္ပါ စံ သတ္မွတ္ ထားသည့္ ဥပမာ အတိုင္း စားသံုးသင့္ပါသည္။- အေနေတာ္အရြယ္ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္ ကီ၀ီသီး စသည့္ တလံုး- အရည္ ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္- စပ်စ္သီး၊ စထေရာ္ ဘယ္ရီကဲ့သို႔ အသီးမ်ားႏွင့္ အသီးမ်ိဳးမ်ိဳးကို စိတ္ၿပီး ေရာေႏွာထားပါက တခြက္စာ- အသီးေျခာက္မ်ား ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္စာ ႏွင့္ စည္သြပ္ ထားသည့္ အသီးျဖစ္ပါက တခြက္စာ ကို တခါစားအျဖစ္ သတ္မွတ္ စားသံုး သင့္ပါသည္။အရည္ ဆိုသည္မွာ ေဆာ္ဒါႏွင့္ သၾကားပါ၀င္သည့္ Soft Drink ကို ဆိုလိျုခင္း မဟုတ္ပဲ ပန္းသီး (သို႔) တျခားအသီးႏွံမ်ားကို ေရအပါအ၀င္ မည္သည့္ အကူပစၥည္းမွ မေရာပဲ ၁၀၀% အရည္ ညွစ္ထားေသာ သစ္သီးရည္ ကိုသာ ဆိုလို ပါသည္။ အခ်ိဳဓါတ္ နည္းသည့္ အသီး ျဖစ္ပါက တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ထက္ ပိုစား ႏိုင္ပါသည္။

၄။ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား(Mineral)

ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ အစားအစာ မ်ားကို တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ မွ ငါးႀကိမ္ ခန္႔အထိ စားသံုး သင့္ၿပီး တခါစားကို ေအာက္ပါ ဥပမာအတိုင္း စံ သတ္မွတ္ ထားပါသည္။- ပဲႏို႔ (သို႔) မလိုင္ဆယ္ၿပီးေသာႏို႔ (Skim milk) တခြက္စာ (၂၅၀ မီလီဂရမ္)- Cheese ႏွစ္လႊာ (သို႔) ၄၀ မီလီဂရမ္- ဒိန္ခ်ည္ ၂၀၀ မီလီဂရမ္

၅။ အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အေစ့မ်ား (Protein)

အသားဓါတ္ကို အဓိက ေပးေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၿပီး အသားဓါတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ၇၀% ထုတ္လုပ္ေသာေၾကာင့္ တေန႔ကို ၁-၂ ႀကိမ္ခန္႔သာ စားသံုးသင့္ပါသည္။ တခါစားရန္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း ဥပမာေပးပါသည္။- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အဆီႏွင့္ အေရျပားမပါသည့္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသား ေသးေသးႏွစ္တုံး (သို႔) ၆၅-၁၀၀ ဂရရမ္ခန္႔ (စဥ္းထားသည့္ အသား ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္စာ)- ကင္ထားေသာ အသားႏွစ္လႊာ- ငါးအသား ၈၀ - ၁၂၀ ဂရမ္- ၾကက္ဥ ေသးေသး ႏွစ္လံုး- ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာေစ့ႏွင့္ တျခား အခံမာေစ့မ်ား ခြက္တ၀က္ခန္႔- အျပဳတ္ (သို႔) က်က္ၿပီးေသာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး တခြက္စာ စားသံုး သင့္ပါသည္။

၆။ အဆီ (Fat)


အဆီကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရတဲ့ အဆီ ႏွင့္ ငါးမွရတေသာ အဆီတို႔ဟာက်န္းမာေရးအတြက္ ပုိမိုသင့္ေတာ္ပါသည္။

၇။ ေရ

ေရ ကလဲး လိုအပ္ဆံုးအရာတစ္ခုပါ။ ေရ ကိုတစ္ေန႔ ဖန္ခြက္ (၈) ခြက္ (သို႔ ) ၂ Liter ေသာက္သံုးသင့္သည္။


အသက္ရွင္စဥ္ ကာလ တြင္ က်န္းမာေရး သည္ လူတေယာက္ အတြက္ ပထမ အေရးႀကီးဆံုး လိုအပ္ခ်က္ ျဖစ္ပါ သည္။ လူတေယာက္ က်န္းမာစြာ အသက္ရွင္ရပ္ တည္ရန္ အတြက္ အဟာရသည္ အေရးႀကီးဆံုး ျဖစ္ၿပီး ကာကြယ္ျခင္း သည္ ကုသျခင္း ထက္ ပိုမို ထိေရာက္သည္ ဟူသည့္ စကားႏွင့္ အညီ အာဟာရကို လံုေလာက္ မွ်တစြာ စားသံုးျခင္း ျဖင့္ အာဟာရ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္းႏွင့္ လြန္ကဲျခင္း တို႔ကို ေရွာင္က်ဥ္ ႏိုင္ၿပီး ၎တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္လာ ႏိုင္သည့္ ေရာဂါ ေပါင္း မ်ားစြာ ကိုလည္း ကာကြယ္သင့္ပါသည္။

ဘာရယ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး.. လသာည က က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္ဆိုလို႕..ကိုုယ္ကိုယ္တိုင္ဂရုစိုက္ ရံုနဲ႕မလံုေလာက္ဘူး ထင္လို႔ တင္ေပးလိုက္တာ..

မွတ္ခ်က္။ ။ http://www.theaustralian.news.com/ for http://www.whattherapy.com/ မွရယူသည္ ။

မိုးေသာက္ၾကယ္

10 comments:

မယ္႔ကိုး said...

ညီမေလးေရ... ဖတ္မွတ္သြားတယ္။

yaewoori said...

thank ma mee

ေမဇင္ said...

မီးမီးေရ..... မွတ္သားသြားပါတယ္ရွင္.... ဒီသီခ်င္းေလးကို အရမ္းၾကိဳက္တယ္ သိလား...

သီဟသစ္ said...

ဗဟုသုတေတြ ရသြားျပီ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ၾကဳီက္ဘူး
:)

ခင္မင္စြာျဖင့္
သီဟသစ္

လင္းၾကယ္ျဖဴ said...

လူလည္းက်န္းမာ စိတ္လည္းခ်မ္းသာ..
ေပ်ာ္စရာေတၢနဲ႔ ေနႏိုင္ေအာင္ အစားအေသာက္ကို သတိထားျပီးစားသင့္တယ္
ဆိုပါေတာ့ ေနာ......ဗဟုသုတရလို႔ေက်းဇူးပါ...

neking said...

ေက်းဇူးပါပဲ။ကြ်န္ေတာ္သိခ်င္တဲ့ဗဟုသုတေတြအမ်ားႀကီးဒီပို႔စ္မွာပါတယ္

လသာည said...

ၾကယ္ေလးေရ ဖတ္မွတ္သြားတယ္။ အသားနည္းနည္း အရြက္မ်ားမ်ား စားရမယ္ေပါ့။ အဲဒါျဖစ္တယ္။ လိုက္နာမယ္လိုက္နာမယ္။ ဟူးးးး ေတာ္ေသးတာေပါ့။ ေကာ္ဖီေလ်ာ့ဖို႔ မေျပာလို႔။ :P

Mogok Thar said...

က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္ပါ့မယ္ အန္တီမီးေရ

လသာည said...

အခုမွေတြ႔တယ္ဒီစာကို“ လသာည က က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္ဆိုလို႕..ကိုုယ္ကိုယ္တိုင္ဂရုစိုက္ ရံုနဲ႕မလံုေလာက္ဘူး ထင္လို႔ တင္ေပးလိုက္တာ..”

ဒါဆို ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ဂရုစိုက္ရံုနဲ႔ မလံုေလာက္ရင္ ဘယ္သူ႔ကိုပါဂရုစိုက္ရရင္ေကာင္းမလဲဟင္??? :P

မဟာဆန္ said...

ေန႔တိုင္းပဲ ရံုးမွာ ငုတ္တုတ္ထိုင္ရင္းနဲ႔ တေနကုန္ၿပီး အိမ္ၿပန္ေရာက္တာနဲ႔ တန္းအိပ္ခ်င္ေတာ႔တာမို႔ အစားအေသာက္ကိုေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေအာင္ လုပ္မွဆိုတာ သတိထားမိတာၾကာပါၿပီ။ ေလ႔က်င္႔ခန္းလည္း မွန္မွန္ မလုပ္ခ်င္ဘူးေလ။ က်န္းမာေအာင္ အစားအေသာက္စားနည္းေတြ ရွာဖတ္မယ္ စဥ္းစားတိုင္း English လိုေတြခ်ည္႔ဆိုေတာ႔ ေနာက္မွဆိုတာေတြ မ်ားေနခဲ႔တာ။ ခုလို ၿမန္မာလို ေသေသခ်ာခ်ာေလး လမ္းညႊန္ေပးတာေတြ႔ေတာ႔ ၀မ္းသာလိုက္တာ။ တကယ္ကို ေက်းဇူးတင္တယ္။

Post a Comment